Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP’ers, wel of niet verplicht stellen?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP’ers, wel of niet verplicht stellen?

Bekend is dat veel zzp’ers het risico van arbeidsongeschiktheid niet verzekeren. Ze horen van elkaar dat dit veel te duur is of de verzekeraar toch niet uit keert. Met deze informatie of deze geruchten is het ‘logisch’ dat men zich niet verzekerd. Daarnaast zijn er twee vrij verse ontwikkelingen als een broodfonds en een mogelijke verplichte basis verzekering voor zzp’ers. Beide is een manier van verzekeren maar kennen zeker ook hun nadelen. Al kennen we de uitgangspunten van de basisverzekering nog niet maar de naam zegt al genoeg?

Broodfonds is vaak een beperkte dekking daar de groep ondernemers de gezamenlijke pot zo solvabel mogelijk willen houden. Mogelijk kan de zzp’er een combinatie kiezen tussen een broodfonds en na 2 jaar een dekking bij een (AOV) verzekeraar. De basisverzekering is er nog niet. Het risico van arbeidsongeschikt raken is er al wel. De vraag die zzp’ers zich kunnen stellen is of ze willen wachten op deze voorziening. Medisch nu geaccepteerd kunnen worden is ook wel een fijn idee?

Tegenwoordig zijn veel AOV verzekeringen een stuk beter dan dat ze waren in het verleden. Dit maakt ook wel dat ze mogelijk ook sneller uitkeren dan in het verleden met beperktere voorwaarden. Dat deze voorwaarden beperkter waren dat wisten veel ondernemers niet. Informatie verstrekking over de verzekeringen waren wellicht ook iets minder. Kortom wanneer ze arbeidsongeschikt werden en er was wat uitgesloten dan was dit een donderslag bij heldere hemel. Tevens hebben veel verzekeraars de slag gemaakt om te kiezen voor een beperkte uitkeringsduur. Als al die onverzekerde zzp’ers een goede voorwaarden AOV nemen maar bewust kiezen voor een beperktere uitkeringsduur dan hebben we toch al heel wat gewonnen? ‘Iets verzekeren is nog altijd beter dan niets’.

Advies is om de zzp’ers die horen dat verzekeraars niet uitkeren of te duur zijn eens te laten bellen met hun adviseur. Bespreek nog eens de mogelijkheden. Als er ook nog eens een basisverzekering komt dan is dat een mooie aanvulling toch?